Posted in Mennesker

Gaslighting

Har du tænkt over hvad Gaslighting er? Hvad det ord betyder.

Hvis du tænker på den direkte oversættelse, tænker du sikkert på et gaskomfur og gasblussende på toppen af komfuret som er blevet tændt med en tændstik.

I overført betytning er det det samme som sker når man bliver udsat for Gaslighting. Det er nemlig en form for psykisk vold der skal have til formål, at gøre en lille ubetydelig detalje til en stor diskussion der kan ende ud i skænderi, frustration og tårer.

En lille ubetydelig detalje bliver af voldsudøveren påtalt. Partneren slår det hen, og siger at tingene forholder sig sådan og det skal nok gå. Voldsudøveren bliver ved, at dreje emnet med detaljen af flere omgange, og partneren begynder så småt at forsvare sig. Vel vidende at denne detalje ikke er en diskussion værd, men faktisk ender det ud i så stor frustration at partneren føler sig så tricket, at det fører til gråd, skænderi, følelsesmæssigt kaos og mange unødvendigt hårde ord.

Et eksempel kan f.eks være, at partneren kommer glædestrålende og fortæller en god nyhed og der går ikke lang tid før, at voldsudøveren begynder at fokusere på noget der skulle have været gjort. F.eks at bestille tid ved mekanikeren til en ubetydelig ting ved bilen som ikke er nødvendig. Partneren forsøger at holde den gode tone, og fortælle det positive budskab, men voldsudøveren fokuserer kun på denne fejl, og at der endnu ikke er bestilt tid ved mekanikeren til den ubetydelige ting ved bilen.

Partneren føler sig ikke hørt, og føler angreb. Uanset hvad partneren prøver at sige, bliver det vendt fra voldsudøverens side til den negative side. Voldsudøveren vil have en konfrontation igang, og den bliver bygget op lidt efter lidt. Den ender ud i en virkelig trist og frustreret følelse fra partenerens side, og en tilfredsstillelse fra voldsudøverens side.

Har du prøvet det ?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s